Coronacrisis toont aan dat er meer artsen infectieziektebestrijding nodig zijn

Sinds het begin van de coronacrisis draaien de artsen Maatschappij en Gezondheid (M+G) met het profiel infectieziektebestrijding overuren om het virus te bestrijden. Deze artsen werken bij het RIVM en de GGD’en.
Tot vorig jaar deden de artsen infectieziektebestrijding hun werk grotendeels in de luwte. Infectieziekten waren niet interessant. Dat is veranderd sinds het coronavirus ons land binnenkwam. Ons werk werd belangrijker en bekender dan ooit. Er wordt een hoop gevonden, gezegd en geschreven over hoe wij ons werk doen bij de GGD’en, zowel lovend als kritisch.
De inhoudelijke kwaliteit van de beroepsgroep is van hoog niveau. Maar het aantal artsen infectieziektebestrijding is al lange tijd te laag. Jarenlang is er bezuinigd. Deze epidemie laat zien dat personele versterking van de artsen M+G Infectieziektebestrijding heel hard nodig is.

In het Algemeen Dagblad van 17 april verscheen een artikel over het werk van de GGD’en. Daarin worden ook de artsen infectieziektebestrijding genoemd. Dit artikel schetst een onjuist beeld van het werk dat wij doen, hoe wij dat doen en waarom wij dat doen.

Wij zijn 24/7 bereikbaar. We adviseren scholen, zorginstellingen of bedrijven en onze collega’s uit de eerste en tweedelijnszorg. In de eerste maanden van de pandemie ging dit dag en nacht door. Samen met al onze collega’s van de GGD’en, wordt er vanaf het begin van de coronacrisis ongelofelijk hard gewerkt om alle taken die horen bij de bestrijding van een epidemie zo goed mogelijk te doen.

De specialist arts Maatschappij & Gezondheid (M+G) infectieziektebestrijding, werkt dagelijks aan het voorkomen van infectieziekten door het afhandelen van meldingsplichtige ziekten zoals kinkhoest en hepatitis B, vaccinaties, advisering aan bestuurders en publieksvoorlichting. Wij werken continu aan een betere gezondheid van alle inwoners van Nederland. Ons doel is een samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft op een goede gezondheid. Ongeacht je inkomen, opleiding, afkomst of achtergrond. De arts M+G infectieziektebestrijding combineert kennis van onder andere de virologie, epidemiologie en public health met aandacht voor de hele bevolking. Als artsen infectieziektebestrijding zitten we in de haarvaten van de maatschappij. Wij kennen onze inwoners en weten waar ze zijn. We weten hoe belangrijk het is om, juist in deze corona-epidemie, álle inwoners te bereiken. Om ze te informeren, te testen en te vaccineren.

Vanaf het begin van de pandemie zijn we bij de GGD’en continu bezig met het uitvoeren en opschalen van bron- en contactonderzoek, testen, vaccineren en het adviseren van gemeenten, instellingen en alle inwoners van Nederland. Bij de GGD’en zijn in zeer korte tijd duizenden mensen aangenomen en ingewerkt om alle taken zo goed mogelijk uit te voeren. En iedereen werkt knetterhard om mensen te vertellen dat ze positief getest zijn en bron- en contactonderzoek te doen, of om teleurgestelde bellers uit te leggen dat ze helaas nog niet aan de beurt zijn voor een vaccinatie. Dit zijn soms geen gemakkelijke gesprekken.

De artsen M+G infectieziektebestrijding zijn gedreven met een grote passie voor de publieke gezondheid. Het is een fantastisch vak. Maar de beroepsgroep is klein, veel te klein. In de afgelopen jaren is er hard bezuinigd door de landelijke overheid en gemeenten op de publieke gezondheidszorg. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat er nu veel te weinig artsen infectieziektebestrijding zijn, terwijl het takenpakket alleen maar groter wordt.

Deze coronacrisis heeft ons een belangrijke les geleerd. Dit moet anders. Er moeten meer artsen infectieziektebestrijding opgeleid worden, de beroepsgroep kan in omvang zeker verdubbelen om alle taken goed uit te kunnen voeren in het belang van een goede publieke gezondheid. Dat vergt extra investeringen in de opleiding, in arbeidsplaatsen bij de GGD’en en een marktconform salaris.

Natuurlijk, kritiek mag er zijn en nemen we ons ter harte, mits die terecht en opbouwend is. Wij hebben een prachtig en veelzijdig vak. Wij, en ook alle ander professionals bij de GGD’en, blijven keihard werken om de corona-epidemie zo goed als mogelijk te bestrijden. Zolang het nodig is. Met maximale inzet, passie en gedrevenheid.

Namens het bestuur van de NVIB (Nederlandse Vereniging voor Infectieziektebestrijding)

Everhard Hofstra, voorzitter


Meer nieuws

  • NVIB Tweedaagse 2023 programma
    04 dec. 2023 Het programma is bekend! Lees meer
  • Standpunt Werkgroep Artsen Vaccinaties NVIB
    16 aug. 2023 De Werkgroep Artsen Vaccinaties (WAV) van de NVIB heeft een standpunt geformuleerd ten aanzien van het vrije markt vaccinatieaanbod door GGD-en. Dit zijn vaccinaties die niet tot een programma behoren en niet vanuit de basiszorgverzekering worden vergoed. Lees meer
  • Visiedocument arts M+G IZB
    06 dec. 2022 We kunnen veel leren uit de bestrijding van Covid-19, ook over de inzet van de arts M+G IZB. De overheid stelt ruime middelen ter beschikking om de infectieziektebestrijding te versterken en er lop... Lees meer

Terug naar nieuwsoverzicht