Kerstboodschap NVIB: “Deel het kerstgevoel, niet het virus”

Beste mensen,

Het coronavirus kan zich razendsnel verspreiden. Vaak denken we dat onze familie of vrienden vast geen corona hebben. Een gezellig etentje of bezoek is voor het virus de perfecte kans om zich te verspreiden. Met de feestdagen voor de deur maken wij, artsen infectieziektebestrijding, ons ernstig zorgen over de komende weken.

De kerst zal soberder zijn dan we gewend zijn. Met minder gasten, het wordt hoe dan ook een kerst en oud-en-nieuwperiode die we ons allemaal gaan herinneren.

Natuurlijk horen wij ook de geluiden dat mensen van plan zijn om toch met meer mensen Kerst of oud-en-nieuw te vieren. Doe dat niet! Dat fijne samenzijn kan ernstige en onherstelbare gevolgen hebben.

Een nieuwe besmettingsgolf door Kerst en oud-en-nieuw kunnen we ons absoluut niet veroorloven. Want alle seinen staan al op rood. In de afgelopen weken zijn de aantallen positief geteste mensen, de ziekenhuis- en IC-opnames fors gestegen. De druk op de ziekenhuizen en op de IC’s is enorm. Er worden meer mensen met COVID-19 opgenomen dan er van af gaan. Het is al zover dat heel veel planbare operaties en behandelingen niet meer doorgaan omdat er simpelweg geen tijd of plek is. Tel daarbij op dat ook het zorgpersoneel niet op volle sterkte is door uitval of ziekte.

Kortom, de rek is eruit. Met de winter nog voor de boeg is dat een angstig vooruitzicht.

Natuurlijk wil je niemand besmetten of zelf besmet raken. Maar juist door op meerdere dagen achter elkaar verschillende mensen te ontmoeten wordt de kans dat je besmet raakt of dat jij anderen ongemerkt besmet, groot.

Deel het kerstgevoel, niet het virus. Daarom, onze tips.

Tips voor Kerst:

• Vier Kerst bij voorkeur met de mensen waar je mee in huis woont.

• Nodig niet meerdere dagen na elkaar verschillende gasten uit. Beperk je contacten.

• Ga niet meerdere dagen na elkaar bij anderen op bezoek.

• Kies voor de woning met de meeste ruimte, ventileer goed.

• Maak een extra grote tafel (of aparte tafels), zodat je ook écht 1,5 m afstand kunt houden.

• Ben je verkouden, voel je je niet lekker, of heb je andere (milde) klachten. Blijf thuis, zeg het bezoek af, en maak een afspraak om je te laten testen. Ook met kerst en oud-en-nieuw staat de GGD voor je klaar.

• Woon je dicht bij elkaar: laat ieder een gang maken en bezorg deze bij elkaar. Dan eet iedereen toch hetzelfde diner.

• Via videobellen kun je op afstand samen zijn ook met een hapje en een drankje.

• Maak er een bijzondere Kerst van door filmpjes of gedichten te delen of digitaal spel of bingo te spelen of wat dacht je van online Karaoke.

• Zoek de buitenlucht op en sluit dan eventueel af met een kop koffie buiten in plaats van binnen samen te komen.

Het virus kunnen we alleen samen stoppen. Dankjewel.

Wij wensen iedereen hele fijne en veilige feestdagen.

De artsen infectieziektebestrijding van Nederland

Zie ook:

dit filmpje: Hoe vieren we kerst dit jaar? De kleine kring is groter dan u denkt.

meer tips over Kerst en corona: Tips om veilig de feestdagen te vieren in coronatijd

uitlegflimpje: het coronavirus verspreidt zich razendsnel van mens op mens


Meer nieuws

  • NVIB Wetenschapscommissie Webinar
    23 mei 2024 Van harte nodigen we je uit voor de komende webinar van de NVIB-wetenschapscommissie op donderdag 30 mei van 13.00-14.00u. Karine van ’t Land, jeugdarts en voorzitter van KAMG, en Brigit Toebes, hoogleraar gezondheidsrecht, zullen ons meer vertellen over ‘Legal Epidemiology’. Lees meer
  • NVIB Tweedaagse 2023 programma
    04 dec. 2023 Het programma is bekend! Lees meer
  • Standpunt Werkgroep Artsen Vaccinaties NVIB
    16 aug. 2023 De Werkgroep Artsen Vaccinaties (WAV) van de NVIB heeft een standpunt geformuleerd ten aanzien van het vrije markt vaccinatieaanbod door GGD-en. Dit zijn vaccinaties die niet tot een programma behoren en niet vanuit de basiszorgverzekering worden vergoed. Lees meer

Terug naar nieuwsoverzicht