KNAW symposium: Vaccination

Symposium Vaccination: scientific and social perspectives Vaccination has long been considered one of the greatest advances in medicine, since it was shown to be major way to combat communicable diseases in humans and animals. In recent years vaccination has become a the subject of controversy with doctors, scientists and vaccine producers coming under attack. This conference, which follows the recent commentary of the European Academies Science Advisory Council (EASAC) and the Federation of European Academies of Medicine (FEAM) on vaccination in Europe, will identify the scientific issues relevant to future vaccine development and vaccination policy.

Locatie: De Nieuwe Liefde, De Costakade 102, 1053 WP, Amsterdam
Organisatie: Koninklijke Nederlands Akademie van Wetenschappen (KNAW)
Accreditatie: onbekend, aanmelden noodzakelijk

Naar website

Aanmelden via deze link

Programme

9.30 Coffee
10.00 Welcome Prof. Wim van Saarloos – President of the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences
10.05 The EASAC-FEAM statement Prof. Jos van der Meer – Immediate Past President of EASAC and emeritus Professor of Medicine, Radboud UMC
10.30 Vaccine coverage in the EU Dr. Piotr Kramarz – Deputy Chief Scientist of European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC)
11.05 The tailoring immunisation programme Dr. Katrine Bach Habersaat – Vaccine Preventable Diseases and Immunization (VPI), WHO
11.40 Not all vaccines are equal Prof. Jaap van Dissel – Director of Centre for Infectious Diseases (CIB)
12.15 The effects of vaccines on innate immunity Prof. Mihai Netea – Professor of Experimental Medicine, Radboud UMC

12.50 Lunch

14:00 How to improve the flu vaccine Prof. Ron Fouchier – Professor of Virology, Erasmus MC
14.35 Dealing with vaccine hesitancy and rejection Prof. Tara Smith – Professor of Epidemiology, Kent State University
15.15 Tea
15.40 Vaccine discussion on the internet Prof. Piek Vossen – Professor of Computational Lexicology, Faculty of Humanities, VU University
16.15 The way ahead Prof. George Griffin – President of FEAM and Professor of Infectious Diseases, St George’s Hospital, University of London 17.00 Closure and drinks

Meer agendapunten

 • SAVE THE DATE 1 februari 2020 INFECTIEZIEKTEN Nascholing
  01 feb. 2020
 • Debatavond vaccineren (afd. zorg en welzijn D66 Utrecht
  25 nov. 2019 Op 25 november a.s. organiseert de thema-afdeling Zorg en Welzijn van D66 een debatavond over vaccineren. Die avond debatteren onder meer dr. Patrica Bruijning (UMCU), Sanne Windey (journalist en moeder), prof. dr. Enny Das (Radboud Universiteit), dr. Roland Pierik (UvA) én Tweede Kamerlid Antje Diertens over diverse onderwerpen op het gebied van vaccineren.
 • KAMG Congres Kwetsbare personen, Kwetsbare groepen
  22 nov. 2019 Artsen Maatschappij en Gezondheid beschermen en bevorderen hun gezondheid Onze samenleving kent veel kwetsbare groepen en personen. Hier iets aan doen, is een van de belangrijkste opgaven van artsen maatschappij en gezondheid. Het kan gaan om kinderen, ouderen, migranten, vluchtelingen, dak- en thuislozen, seksuele minderheden, mensen die in armoede leven, gedetineerden. En mensen die getroffen zijn door wachtlijsten in de zorg, milieuvervuiling, slechte woningen, slechte toegang tot de zorg, huiselijk geweld, de lijst lijkt eindeloos.
 • NVIB 2-daagse: “Doorkijk naar de toekomst”
  14 nov. 2019 De NVIB 2-daagse: kennisverbreding, kennisuitwisseling, kennismaking en collega's ontmoeten op een bijzondere locatie in Oegstgeest, met zicht op de duinen.
 • Implementeren kun je leren (VAV nascholing)
  10 okt. 2019 Het doel van onderzoek in de Public Health is de gezondheid van de bevolking te verbeteren door vragen uit praktijk te beantwoorden, en de nieuwe kennis toe te passen. Toepassing is cruciaal want onderzoeksresultaten die maar in de la blijven liggen, dragen in ieder geval niet bij tot het verbeteren van de gezondheid van de bevolking.
 • RAC nascholing middag "juridische voetangels en klemmen binnen de IZB"
  30 sep. 2019 Maandag 30 september wordt de jaarlijkse RAC-scholing georganiseerd met als thema ’Juridische voetangels en klemmen binnen de infectieziektebestrijding'. Zet deze datum alvast in je agenda!
 • 2-daagse masterclass vaccins
  26 sep. 2019 Op 26 en 27 september 2019 is de tweedaagse Vaccinology Masterclass in Doorn. Het programma geeft een overzicht van de wetenschappelijke stand van zaken op het gebied van de ontwikkeling en toepassing van vaccins in relatie tot het immuunsysteem.
 • ECCMID 2019
  13 apr. 2019 29th European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases